Sa recapitulam
ConectDentistry este un congres online de medicina dentara in care primești informații de la unii dintre cei mai de succes medici stomatologi din Romania și Moldova.
ENDODONTIE

Dan Caminescu

Bogdan Moldoveanu

Sebastian Lupu
PROTETICA

Smaranda Buduru

Dan Lazar

Alex Rugina

Razvan Savu

Bogdan Galfi

Dmytro Katrevych
ORTODONTIE

Andreea Jianu

Roxana Rugina

Adina Sirbu

Dan Andrei Iacob
PARODONTOLOGIE

Raluca Cosgarea

Cristina Vaida

Flavius Popa

Adrian Petrutiu
IMPLANTOLOGIE - sesiune dedicata memoriei dr Chemal Taner

Taner Chemal

Andi Dragus

Andrei Mostovei

Mihnea Cafadaru

Alin Odor
600 RON
Programul Summit-ului
ENDODONTIE

LUNI 14 septembrie 18.00 – 19:30
Miscarea rotativa in endodontie - Forward reciproc movement
Sebastian Lupu
In cadrul webinarului vei intelege si vei putea aplica:
- Diagnostic rapid corect si eficient
- Selectia cazurilor cu ajutorul examenelelor radiografice
- Acces Conservativ
- Instrumentarea manuala pina la WL
- Noul concept al miscarii rotative in Endodontie cu protectie maxima asupra acelor endodontice
- Irirgantii in endodontie - simplu, eficient si predictibil

LUNI 14 septembrie 21:00 – 22:30
Setup endodontic pentru un tratament de succes: Always keep it simple
Dan Caminescu
Adesea intalnesti in discutiile cu colegii sai intrebari de genul:
- Care este cel mai bun sistem de ace rotative?
- Ce tehnica de obturatie folosesti?
- Trebuie neaparat sa irigam si cu clorhexidina?
- Ce aparat ultrasunete pentru endodontie sa imi cumpar?
- Cat de grav este daca nu utilizez laser-ul in dezinfectia canalelor radiculare?
“Adevarul este ca in ultimii ani, piata de produse stomatologice dar si multitudinea de informatii din domeniu bulverseaza chiar si medicii cu experienta (nu mai vorbim de colegii aflati la început de drum) in ceea ce priveste alegerea mateialelor si tehnicilor potrivite de lucru.”
Intotdeauna am sustinut ca se poate face endodontie de calitate fara a fi nevoie de investitii enorme in aparatura si materiale, ci doar cu respectarea unor principii simple de tratament.
De asemenea, ca exista un setup minimal fara de care nu putem pretinde ca oferim calitate la standardele actuale ale endodontiei. Despre aceasta si despre cum ne ajuta simplificarea schemelor de tratament (in detrimentul risipei de materiale si a abundentei de tehnologie, uneori total inutila) vom discuta in cadrul webinarului de luni.

LUNI 5 octombrie 2020 ora 21.00
Managmentul rezorbtiei apicale inflamatorii sau cum sigilezi un apex 'larg' intr-o singura sedinta
Bogdan Moldoveanu
In majoritatea cazurilor in care ne confruntam cu un esec al unui tratament endodontic initial, avem de-a face cu ...
In majoritatea cazurilor in care ne confruntam cu un esec al unui tratament endodontic initial, avem de-a face cu o anatomie apicala care a fost modificata, alterata. Ignorarea acestei probleme și neacordarea atenției cuvenite, poate determina apariția unei serii de erori procedurale, care intr-un final vor contura un esec terapeutic. Leziunile periapicale provoaca distrugerea, nu doar a tesuturilor osoase, ci a tuturor structurilor aflate in zona de interes, determinand astfel aparitia unui apex neregulat, deformat, cu o dimensiune complet modificata. Acelasi deznodamant poate sa apara si in urma unor inexactitati terapeutice produse pe parcursul tentativelor anterioare de tratament. Medicul Dentist trebuie sa detina cunostintele teoretice si aptitudinile practice pentru a gestiona o asemenea provocare, pentru a sigila corect canalul radicular, indiferent de situatia data. Pe parcursul acestei prezentari vom analiza o serie de tehnici si protocoale usor de învatat si aplicat care iti vor permite, sa solutionezi cazuri complexe, tratand corect dinti cu apexuri “largi” intr-un mod cotidian. Totul este croit special pentru tine, de o maniera usor de urmarit on-line si ulterior, de aplicat off-line, astfel încat sa poti obtine constant un nivel de predictibilitate, cat se poate de crescut in propriul cabinet.
PROTETICA

MARTI 15 septembrie 9.00 - 10.30
Preparatii si amprentari - simplu si predictibil
Bogdan Galfi
Un ghid practic al proteticii de zi cu zi, de la planificare pana la
preparare si amprentare, ce vine in ajutorul medicilor cu scopul de a ne usura luarea deciziilor si punerea lor in practica in protetica fixa. Dl doctor Bogdan Galfi ne arata ca, desi procedurile in protetica moderna pot parea foarte complicate si sofisticate, simplitatea este cheia spre predictibilitate si usurarea muncii in cabinet.

MARTI 15 septembrie 11.00 - 12.30
Ocluzia si estetica: un oximoron?
Smaranda Buduru
Acest webinar prezinta un caz de reconstructie globala bimaxilara prin
ortodontie si ulterior protetica minimala adeziva (inlay, table top, fatete palatinale). Scopul este de a prezenta un rationament clinic care sa duca in final la o ocluzie functionala si stabila in timp. In acelasi timp tehnicile adezive sunt prezentate alaturi de tehnicile de intregistrare ocluzala, arc facial, interpretarea ortopantomografiei in scop protetic.

MARTI 15 septembrie 14.00 - 15.30
Complex Cases safe approach
Alex Rugina
In acest webinar, Dr. Alexandru Rugina va incerca sa va transmita cateva
dintre conceptele pe care le aplica in cazurile complexe si sa va prezinte cateva modalitati de a le aborda cat mai in siguranta.
Ca tanar dentist, Dr. Alexandru Rugina a realizat cele mai dificile situatii din practica de zi cu zi, acestea fiind reabilitarile orale totale. De multe ori se gasea in situatia in care aborda segmentar aceste cazuri pierdea controlul imaginii de ansamblu.
Cu timpul, acesta a inteles din ce in ce mai multe despre solutiile acestor cazuri si a aplicat protocoale, care i-au permis sa fie in control total al cazurilor mari, fara a omite nimic si a avea o viziune clara despre problemele pe care trebuie sa le solutioneze si sa le gaseasca cea mai buna rezolvare.

MARTI 15 septembrie 16.00 - 17.30
Why go digital with Trios
Dmytro Katrevych
Webinar sustinut de 3Shape prin ZirconDent
Digital dentistry begins with digitalisation of information.

MARTI 15 septembrie 19.00 - 21.00
Patient journey in dentistry - See, analyze, plan
Dan Lazar
“Omul nu vede ce mintea nu stie”. Atunci cand tratam un pacient, una dintre

JOI 17 SEPTEMBRIE 09.00
Managementul timpului in protetica folosind platforma Smilecloud
Razvan Savu
Vino sa inveti cum sa folosesti prima platforma romaneasca de stomatologie digitala si sa
ORTODONTIE

MIERCURI 16 septembrie 9.00 - 10.30
Managementul Anodontiilor de Incisivi Laterali Superiori: Substitutia Canina
Dan Andrei Iacob
Subiectul webinarului consta in prezentarea diferitelor modalitati de tratament pentru anodontia incisivilor laterali superiori.
In practica zilnica cele doua optiuni comune de tratament sunt fie inchiderea spatiului prin folosirea caninilor pentru inlocuirea incisivilor laterali lipsa, sau deschiderea spatiului pentru restaurari viitoare.
In prezentare vor fi detaliate obiectivele si strategiile de tratament, care trebuie urmarite pentru obtinera unei estetici dentogingivale optime si a unei ocluzii functionale, in cazurile de anodontie de incisivi laterali superiori tratate prin substitutia caninilor

MIERCURI 16 septembrie 12.00 - 13.30
Focus on the treatment objectives
Roxana Rugina
In tot ceea ce facem in viata avem nevoie de un plan, dar cea mai multa nevoie e sa stim spre ce ne indreptam.
Acelasi principiu se aplica si in cazul tratamentelor noastre. Inca de la inceput, avem nevoie sa stim care sunt scopurile tratamentelor noastre si care sunt rezultatele pe care ni le dorim. Acesta va fi busola noastra pentru fiecare pas al tratamentului nostru. Aceasta prezentare se va centra pe setarea obiectivelor unui tratament, bazate pe diagbosticele si atincerea rezultatelor finale dorite, utilizand aceasta “busola” in fiecare pas al tratamentului.

MIERCURI 16 septembrie 15.00 - 16.30
Revolutia digitala in ortodontie: de la diagnostic la planificarea tratamentului si aparate customizate
Adina Sirbu
In lumea tehnologiei digitale de azi ,orice medic ortodont are oportunitatea de a face un plan de tratament mai bun.
Tehnologia digitala 3D permite masuratori precise ale limitelor biologice ale miscarilor dentare prin superimopozitia dintre CT si arcadele dentare scanate digital.
In timpul tratmentului ortodontic controlul ancorajului este un factor esential si prin utilizarea ancorajului scheletal putem sa optimizam acest proces mutind punctul de sprijin in afara procesului dento-alveolar. Traditional ancorajul scheletal se face prin minimplante plasate la nivelul osului alveolarinsa calitatea osului in aceste zone este de cele mai multe ori modesta astfel stabilitatea implantului este compromisa.
Ancorajul la nivelul palatului anterior aduce un mare avantaj datorita calitatii superioare a osului la acest nivel care este mai dur , si astfel poate rezista suficient de mult pentru a permite finalizarea corecta si precisa a planului de tratament.

MIERCURI 16 septembrie 18.00 - 19.30
Ortodonție preventivă și interceptivă. Când trimitem pacientul la medicul ortodont?
Andreea Jianu
Ortodontia preventiva este actiunea intreprinsa pentru a pastra integritatea a ceea ce
pare sa fie normal la un moment dat. Pot exista diversi factori care afecteaza cresterea normala si eruptia normala a dintilor. Este foarte important ca medicul pedodont să identifice acesti factori si sa actioneze preventiv. Scopul principal este de a evita orice complicatie si de a facilita rezultatele tratamentului ortodontic viitor, daca este necesar.
Unele proceduri pot fi foarte eficiente; de exemplu: tratamentul timpuriu al cariilor proximale care ar putea modifica lungimea arcadelor. Recunoasterea si eliminarea timpurie a obiceiurilor orale care ar putea interfera cu dezvoltarea normala a dintilor si a maxilarelor. Amplasarea unui mentinator de spatiu pentru a mentine pozitia adecvată a dintilor vecini. Identificarea timpurie a compresiei de maxilar si a tiparelor necorespunzatoare de crestere.
Pedodontii au un rol foarte important in managementul ortodontiei preventive si intercepetive.
Unele proceduri sunt folosite pentru a diminua sau pentru a elimina severitatea dezvoltarii
malocluziei. Ortodontia preventiva si interceptiva este uneori privita fara sens. Incurajeaza
asteptarea necorespunzatoare a eruptiei tuturor dintilor definitivi, ceea ce implica faptul ca, daca
tratamentul este corect efectuat la o varstă frageda, nu ar mai fi nevoie de un tratament suplimentar.
Conceptul actual este ca majoritatea copiilor, care au urmat tratament ortodontic în anii pre-
adolescenti, vor avea nevoie de o a doua etapa de tratament, dupa eurptia dintilor permanenti. In ciuda acestui fapt, tratamentul in dentitia mixta sau în stomatologia primara poate fi de mare ajutor.
PARODONTOLOGIE

MIERCURI 16 SEPTEMBRIE 2020 13.00- 14.30
Techniques and limitations in gingival recession coverage
Raluca Cosgarea
Acoperirea retractiilor gingivale a devenit un aspect therapeutic important datorita asteptarilor estetice mari din partea pacientilor.
Aceasta poate reprezenta de multe ori o incercare profesionala adevarata pentru medicul stomatolog, in ciuda multiplelor tehnici chirurgicale existente. In acest webinar, se vor prezenta cauzele aparitiei retractiilor gingivale, indicatiile terapeutice precum si diverse proceduri chirurgicale si limitarile acestora pentru acoperirea retractiilor gingivale singulare sau multiple.
Intr-o sesiune de Q&A, vom discuta la finalul webinarului diverse aspecte/probleme clinic legate de aceasta patologie.

JOI 17 septembrie 12.00 - 13.30
Lamboul deplasat coronar in acoperirea retractiilor gingivale
Adrian Petrutiu
Materialele si tehnicile utilizate in stomatologia moderna conduc spre rezultate cu un inalt grad estetic.
Si pentru ca un zambet frumos este incadrat de gingii sanatoase, se observa o crestere a adresabilitatii pacientilor pentru rezolvarea problemelor parodontale. Astfel, retractiile gingivale reprezinta un motiv tot mai frecvent de prezentare a pacientului in cabinetul de medicina dentara. Chirurgia muco-gingivala propune la momentul actual numeroase tehnici de
acoperire a retractiilor gingivale, fiecare cu avantajele sii dezavantajele specifice. Prezentarea de fata isi propune trecerea in revista a tehnicilor bazate pe lamboul deplasat coronara cu sau fara grefa de tesut conjunctiv. Se vor evidentia indicatiile acestei tehnici precum si etapele chirurgicale aferente prin prezentarea unor cazuri clinice.
Pe parcursul prezentarii participantii vor primi informatii legate de
- clasificarea retractilor gingivale
- indicatiile lamboului deplasat coronar
- indicatiile grefelor conjunctive asociate lamboului deplasat coronar
- protocolul clinic de realizare a unui lambou deplasat coronar

JOI 17 septembrie 15.00 - 16.30
Cheile succesului in parodontologie
Cristina Vaida
Atunci când vorbim despre cheile succesului în parodontologie, evocăm de obicei experienţa medicului, precizia diagnosticului, pertinenţa obiectivelor de tratament, o bună indicaţie a tehnicii Chirurgicale
Este mai puţin obişnuit să spunem că factorul bacterian şi igiena buco-dentară sunt parametrii esenţiali ai succesului. Oricât de spectaculare ar fi reconstrucţiile parodontale sau peri-implantare, ar rezista acestea la acţiunea unei plăci bacteriene patogene? Vom prezenta reflecţiile noastre asupra acestor diferite puncte.

JOI 17 SEPTEMBRIE 18.00 - 19.30
Rolul gingiei keratinizate in chirurgia plastica parodontala din jurul dintilor
Flavius Popa
Prezenta gingiei keratinizate in jurul dintilor este importanta pentru mentinerea sanatatii parodontale. Evaluarea
acestei mucoase specializate este esentiala in planificarea unei interventii de chirurgie plastica parodontala si ne faciliteaza alegerea tehnicii chirurgicale. Retractia gingivala este o afectiune parodontala foarte frecventa in randul populatiei iar tratamentul ei se poate realiza doar dupa ce practicianul identifica si reduce factorii favorizanti iar tehnicile chirurgicale sunt multiple si variaza in functie de situatia clinica.
In acest webinar vom discuta despre:
- alegerea corecta a tehnicii chirurgicale pentru elongarea coronara in scop estetic si acoperirea retractiilor gingivale in functie de inaltimea gingiei keratinizate.
- lamboul deplasat coronar asociat cu grefa de tesut conjuntiv.
- grefa gingivala libera.
IMPLANTOLOGIE

VINERI 18 SEPTEMBRIE 9:00am – 10:30am
Particularitățile reabilitării implanto-protetice prin tehnica All-on-4/ All-on-6
Mostovei Andrei
Orice tehnica de reabilitare implanto-protetica este una de succes daca este utilizata în situatii adecvate acesteia, cu respectarea indicatiilor, cunoasterea riscurilor, si mai ales daca satisfac cerintele pacientului.
Tehnica All-on-Four/Six nu este o exceptie, deoarece are indicatii limitate, avantaje, dezavantaje, riscuri si complicatii. In cadrul acestui webinar vom discuta despre aspectele practice in planificarea reabilitarii implanto-protetice pe 4 si 6 implanturi, particularitatile chirurgicale si protetice, riscurile si complicatiile ce pot aparea in timpul si dupa realizarea acestui tip de tratament.

VINERI 18 SEPTEMBRIE 12.00 - 13.30
Reabilitare totala bimaxilara cu repozitionarea mandibulei, folosind implanturile dentare 3P ImplaFavourite si conceptul Functional Tooth Redesign
Andi Dragus
In acest webinar voi prezenta un caz complex al unui pacient cu probleme parodontale avansate si lucrari protetice realizate, in trecut, in etape diferite si pe cadrane diferite.
Dupa analiza clinica si radiologica CBCT, am decis extractia tuturor dintilor si radacinilor aflate pe arcadele dentare si implantarea imediata, urmata de GBR unde a fost nevoie.
Inainte de extractie am efectuat o condilografie pentru a obtine informatiile necesare planului de tratament preprotetic si protetic implantar.
In webinar voi prezenta toate etapele clinice si de laborator ale cazului.
Implantarea s-a realizat in doua etape:
- In prima etapa, faza unu chirurgicala am implantat arcada inferioara (6 implanturi) si
- ulterior, dupa 21 de zile, arcada superioara (6 implanturi).
Ca sistem de implantare am folosit 3P ImplaFavourite Italy, un sistem cu conometrie de ultima generatie.
Prin extractia tuturor dintilor, DVO a fost pierduta.
In acest caz am realizat repozitionarea mandibulei in noua pozitie terapeutica, folosind datele initiale ale primei condilografii.
Pentru predictibilitatea si usurinta in realizare a tuturor etapelor planului de tratament am folosit conceptul Functional Tooth Redesign.
FTR este un concept protetic functional si apoi estetic care isi propune sa integreze in sistemul stomatognat volumele artificiale reprezentate de fatete, coroane si punti pe dintii naturali sau pe implanturi, in echilibrul dinamicii mandibulare si in reproducerea celor 6 functii: vorbire, respiratie, deglutitie, masticatie, stress management si estetica.
FTR are la baza condilografia si transferul tuturor informatiilor din cabinetul stomatologic in laboratorul de tehnica dentara.
De ce condilografia?
Deoarece dupa ce s-au montat modelele corect in articulator cu suportul arcului facial si s-a programat articulatorul, tehnicianul dentar va fi ghidat de dinamica mandibulara reprodusa pe articulator, unde sa pozitioneze aceste volume reprezentate de fatete, coroane sau punti.
FTR inglobeaza planul de tratament din cabinet si planul de tratament din laborator.
De ce vorbim de doua planuri de tratament?
Deoarece strategia, viziunea si predictibilitatea planului de tratament protetic indirect se continua intr-un laborator de tehnica dentara, unde, de fapt, se executa lucrarile protetice de orice fel. Daca acest laborator nu primeste toate informatiile legate de programarea articulatorului arcon si transferul pozitiei osului maxilar cu arcul facial sau cu condilograful, atunci lucrarea protetica se va realiza aleatoriu si nu functional.

VINERI 18 SEPTEMBRIE 15.00 - 16.30
Planificarea si etapizarea reabilitarii orale a pacientului parodontopat
Alin Odor
Boala parodontala reprezinta o preocupare importanta a sanatatii publice la nivel mondial si este, probabil, cea mai frecventa boala cronica infectioasa in randul omenirii.
Frecvent reabilitarile orale complexe necesita aplicarea tratamentelor parodontale. Succesul acestor terapii complexe consta in planificarea si etapizarea minutioasa a tuturor procedurilor stomatologice.

VINERI 18 SEPTEMBRIE 18.00 - 19.30
Challenge-ul implantologiei in practica de zi cu zi
Mihnea Cafadaru
Implantologia orala este o ramura extrem de importanta a stomatologiei, insa daca medicul nu poseda un discernamamt solid, problemele in planul de tratament vor aparea aproape intotdeauna.
Cazurile clinice pe care le voi prezenta cuprind atat partea “simpla” a implantologiei, cat si aspecte mai complexe de management al tesuturilor moi si dure.
Acest curs de adreseaza atat incepatorilor, cat si medicilor cu experienta.

VINERI 18 SEPTEMBRIE 21.00- 22.30
Tehnici moderne si implanturi speciale in reabilitarea maxilarului atrofic
Chemal Taner
Inscrie-te la webinar si vei afla:
- Cum sa faci selectia cazurilor atunci cand ai de-a face cu edentati totali cu diverse stadii de atrofie osoasa
- Rolul si avantajele tehnicilor ce evita grefarea osoasa si permit incarcarea si chiar functia imediata
- Cum sa exploatezi la maximum anatomia regionala si osul nativ, inserand diverse tipuri de implanturi chiar si in zone extramaxilare,
600 RON