Selectează o Pagină

CBCT in endodontie

Dr. Liviu Daniel Căminescu
În ultimele decenii, calitatea informaţiei oferite de mijloacele imagistice în stomatologie a crescut exponenţial, atât prin perfecţionarea metodelor clasice (ca de exemplu radiografiile retroalveolare) cât şi prin apariţia altora noi, din ce în ce mai accesibile terapiei de masă (de exemplu CBCT).

În ciuda acestui aspect, datele oferite prin aceste metode de investigaţie sunt încă utilizate haotic, „după ureche”, iar domeniul endodonţiei nu face excepţie de la situaţia prezentată. Direcţiile greşite în care se poate acţiona sunt multiple şi pot fi sistematizate în trei clase principale:

prescrierea de investigaţii care nu sunt (absolut sau chiar deloc) necesare;

supraevaluarea informaţiilor oferite de o anumită investigaţie;

nerecunoaşterea sau confuzia unora din elementele fiziologice sau patologice prezente pe imagine.

Webinarul îşi propune să sistematizeze mijloacele imagistice utile în diagnosticul şi tratamentul endodontic şi să explice locul şi rolul pe care le ocupă CBCT în cadrul etapelor de lucru. La final, participanţii vor fi capabili să utilizeze CBCT ca metodă de diagnostic, adecvată fiecărui tip de patologie endodontică în parte, având cunoştinţele necesare să:

pornească orice program pentru analiză CBCT şi să utilizeze funcţiile de bază ale acestuia

modifice direcţia planurilor de secţiune în funcţie de cerinţele specifice fiecărui caz clinic

recunoască sau să excludă principalele variante de diagnostic endodontic (parodontită apicală, fractură radiculară, resorbţie radiculară internă/externă, anomalii de formă, etc.) şi nu numai (sinuzită maxilară, raporturi anatomice, corpuri străine intra sau extra radiculare, etc.)

realizeze odontometria cu ajutorul CBCT.

Webinarul este util tuturor colegilor, de la studenţi până la medici cu experienţă, inclusiv specialişti în endodonţie.
Dr. Daniel Căminescu este un medic pasionat de endodonţie cu o experienţă de peste 15 ani în domeniu de-a lungul căreia a îmbinat activităţile clinice cu cele didactice dar şi cu viaţa de asociaţie şi organizarea de evenimente stomatologice.

Cât costă?